Kvalitný do-to list

TaskList-ToDo-List

Viete, to-do list to je taký zoznam úloh, ktoré treba urobiť. Je dobré, keď si na neho zvyknete. Ja osobne vám ho môžem len a len odporúčať. S to-do listom som jednoducho výkonnejší.

Chcete dôkaz? Skúste sa vybrať na väčší nákup s to-do listom a bez neho. Ak nemáte zoznam vecí, ktoré treba kúpiť, je veľká pravdepodobnosť, že na niečo zabudnete. Na vine nie je strata pamäte, len vám to nenapadlo v tú pravú chvíľu. Zrejme sa vám už stalo, že ste si na niečo spomenuli v rade k pokladni, alebo pri nakladaní nákupu do auta. Ja som to riešil výrokom: “nevadí, veď to kúpim nabudúce”. To sú ale nákupy. Pracovné alebo osobné úlohy sú niečo iné.

Aj pri pracovných alebo osobných úlohách sú úlohy ktoré nehoria. Ale sú tu aj nesplnené úlohy, ktoré vás nekonečne brzdia. A o tieto úlohy práve ide. Potrebujete jednoducho to-do zoznam, ktorý funguje. Čo to je to-do zoznam píšem v článku To-Do zoznam. Zaujímavý je aj článok o zoznamoch, ktoré Vám uľahčia život.

No, ale poďme k veci. Systémov na evidenciu úloh je veľa. Zo začiatku som používal papierový zoznam. Neskôr som prešiel na elektronické to-do v mojom mobile. Nie som proti papierovým zoznamom, len nemám rád počmáraný papier splnenými a nesplnenými úlohami. Množstvo úloh, aj keď je časť z nich splnená vo mne nevyvoláva dobré pocity. O pocitoch tu nepíšem preto, že som nejaká fajnovka. Zdôrazdňujem ich preto, lebo akýkoľvek nástroj ktorý používate vám musí pasovať. Čím menej vám pasuje, tým skôr ho prestanete používať.

Možno aj preto som vsadil na Task List – To Do List. Jednoduchá aplikácia ktorá beží na telefónoch s Androidom. Úlohy si evidujete na vlastných zoznamoch, čo je pre mňa veľkou výhodou. Efektívnejšie sa mi totiž pracuje ak nemusím čítať pracovné úlohy doma a naopak.

Mojou voľbou sú 4 zoznamy:

  1. pracovné úlohy (WORK) – úlohy, ktoré treba urobiť v práci
  2. na Fajront – úlohy, ktoré treba vybaviť cestou z práce domov
  3. doma – úlohy, keď som doma v kruhu svojej rodiny
  4. PC – sem patria úlohy v čase, keď večer deti už spia a mám zapnutý počitač.

tasklist02

Okrem vytvárania vlastných zoznamov úloh a konkrétnych úloh na nich program disponuje ďalšími funkciami ako napr: priraďovanie ikon k úlohám, pridanie pripomienky k úlohe a nastavenie priority. Toto nastavenie priority je pre mňa tiež dôležité, lebo zoznam úloh mám zoradený podľa priorít, tak že na vrchu sú najdôležitejšie úlohy. Ďalšou veľmi zaužívanou funkciou je možnosť splnenú úlohu vymazať alebo jednoducho vyčiarknúť. Ak je to úloha jednorázová, mažem ju. Ak je predpoklad, že sa bude opakovať, tak ju len vyčiarknem. Vyčiarknutím sa presunie na spodok zoznamu. Ak ju znovu potrebujem tak zruším vyčiarknutie a úloha sa znovu objaví hore.

Samozrejme existujú aj iné To-Do aplikácie. Možno ich spomeniem v ďalších článkoch. Dôležité je vybrať si tú, ktorá vám najlepšie pasuje a začať ju používať.

:-)

Napíš odpoveď

husle
OK knihy