Niečo málo slov o rozhodovaní sa

smile

Ako ste na tom s rozhodovaním? Rozhodujete sa rýchlo a Vaše rozhodnutia sú správne? Alebo svojim rozhodnutiam nepripisujete žiadnu váhu? Ba dokonca utekáte od nich? Všetky Vaše rozhodnutia, obzvlášť tie veľké majú značný vplyv na Vás, Váš život, ako aj Vašu budúcnosť. Nasledujúci článok Vám o rozhodovaní napovie viac…

1) Rozhodnite sa a hneď pre to niečo urobte

Každé rozhodnutie, obzvlášť tie väčšie spúšťajú celý reťazec udalostí a javov. Napr. znalosť cudzieho jazyka Vám uvoľní cestu k lepšie platenej práci. Lepšie platená práca vám umožní iné veci ako predtým atď. Niekedy k úspechu stačí málo: dobre sa rozhodnúť a samozrejme urobiť pre to niečo. Ak napríklad máte dobrý tip na lepšiu prácu, zistite si čo môžete urobiť, aby ste mali požadovanú kvalifikáciu. Ak spĺňate všetky požiadavky okrem znalosti cudzieho jazyka, správnym rozhodnutím by bolo naučiť sa ho. Aj keď to nie je pre Vás celkom jednoduché, trvajte na svojom rozhodnutí. Zistite si aké kurzy cudzích jazykov sa otvárajú a zapíše sa do kurzu. Jednoduché, že? Ale na začiatku stojí to rozhodnutie naučiť sa nový jazyk a následne nájsť vhodný kurz pre Vás (počet hodín, tempo kurzu, cena, miesto a čas…).

2) Rozhodnutia neodkladajte

Niekedy si rozhodnutie vyžaduje dlhý čas. Zložito plánujete. Premýšľate do podrobností ako to dopadne, keď sa rozhodnete tak a ako to dopadne, keď sa rozhodnete onak. Alebo sa Vám môže stať, že rozhodnutie odkladáte, lebo sa bojíte následkov rozhodnutia. Nech sú Vaše dôvody akékoľvek, naučte sa prenikať do podstaty vecí. Definujte prečo sa neviete rozhodnúť. Ak to neviete, niekedy treba aj zdravo zariskovať a niekedy verte svojmu inštinktu. V žiadnom prípade však rozhodnutie dlho neodkladajte. Niektoré šance zmeniť niečo k lepšiemu sa nevrátia. Je škoda nechať možnosti možnosťami, keď stačí tak málo, rozhodnúť sa a ísť vpred.

3) Motivujte sa naďalej

Je dobré, ak ste sa už rozhodli a niečo pre to už aj urobili. Môže sa Vám stať, že po čase stratíte chuť v svojom rozhodnutí pokračovať. Niekedy je dobré hneď na začiatku, keď ste ešte plný motivácie, napísať dôvod prečo ste sa takto rozhodli. Napíšte čo Vás k tomu pobádalo a aký úžitok budete mať keď svoje úsilie dotiahnete do konca. Niekedy  je dobré o svojich rozhodnutiach povedať ostatným. Dobrý kamaráti Vás povzbudia. Niekedy Vás bude popoháňať blížiaci sa termín dokedy musíte byť s vecou hotoví. Spoznajte sa a neustále aplikujte to, čo na Vás platí.

4) Súčasť väčšieho plánu

Mne osobne sa oplatilo púšťať sa do väčších projektov. Viac práce Vám pomôže nestihnúť venovať sa nepodstatným záležitostiam. A na druhej strane Veľký projekt, ktorý musíte stoj čo stoj urobiť, vás bude neustále popoháňať dokončiť čiastkové úlohy. Predstavte si že potrebujete zháňať informácie k dlhodobému projektu na niekoľko rokov. Potrebné informácie nie sú v slovenčine (češtine) ale len v anglickom jazyku. Preklad by Vás vyšiel neskutočne draho, preto je pre Vás lepšie naučiť sa cudzí jazyk. A práve veľký projekt Vás bude viac inšpirovať naučiť sa cudzí jazyk ako len predsavzatie: “nebolo by od veci naučiť sa cudzí jazyk”.

Uvedomte si, že budúcnosť je vo veľkej miere vo vašich rukách. Predstavte si, že ste na veľkej chodbe z ktorej vedie množstvo dverí k tým najfantastickejším cieľom. Pohnete sa ďalej? Otvoríte niektoré z dvier? Alebo, len tak tam budete na tej chodbe sedieť a zaoberať sa otázkami prečo nemôžete ísť vpred? Nezväzujte si dobrovoľne svoje ruky a vykročte vpred.

Napíš odpoveď

husle
OK knihy