Alternatívy Photoshopu

Aj keď Photoshop je kráľ medzi editormi obrázkov, predsa len má jednu veľkú nevýhodu. Je komerčný a stojí dosť veľa peňazí. Photoshop používajú všetky seriózne grafické štúdiá a nedajú na neho dopustiť. Ale, na bežné domáce použitie vám určite postačí aj nejaký nekomerčný softvér, ktorý obsahuje najzákladnejšie funkcie Photoshopu. Môj názor je: Ak niekto využije 20% funkcií Photoshopu stačí mu aj jeho náhrada. Ak Photoshop nepoužívate v zamestnaní profesionálne a ovládate na veľmi dobrej úrovni a odvedená práca “len tak spieva”, mali by ste pouvažovať nad zmenou zamestnania. :-)

GIMP [Windows, Linux, Mac, FreeBSD, Sun OpenSolaris]
Jedná sa o voľne distribuovaný program pre rôzne úlohy ako napr.: retušovanie fotografií, grafické kompozície či jednoduché maľovanie. Obsahuje širokú škálu štandardných nástrojov ako napríklad možnosť práce s kanálmi, vrstvami a cestami, grafické filtre a ďalšie štandardné nástroje. Je asi jeden z najlepších bezplatných alternatív Photoshopu. Gimp má veľkú komunitu užívateľov, s množstvom tutoriálov na oficiálnych stránkach.
http://www.gimp.org

Paint.net [Windows]
Kvalitný editor obrázkov a fotografií s celu radou užitočných funkcií, ktoré sa vyrovnajú aj plateným editorom. Podporuje: vrstvy, neobmedzenú funkciu späť, priehľadnosti, špeciálne efekty a ďalšie užitočné a výkonné nástroje. Aj tento editor má rozrastajúcu sa komunitu užívateľov a množstvo výukových tutoriálov a pluginov.
http://paint.net

Pixia [Windows]
Aj keď tento bezplatný foto editor pochádza z Japonska, je dostupný aj v anglickej verzii. Podporuje vrstvy, masky, priehľadnosť a niektoré základné nástroje Adobe Photoshop-u.
http://downloads.zoznam.sk/program/pixia_49

Photoplus [Windows]
PhotoPlus je úžasný foto editačný software, ktorý vám umožní upraviť digitálne fotografie, vytvoriť strhujúce bitmapové grafiky a dokonca aj web animáciu.
http://www.freeserifsoftware.com/software/PhotoPlus

CinePaint [Windows, Linux, Mac]
CinePaint je rozsiahly nástroj na maľovanie a retušovanie. Podporuje vyššiu vernosť farieb než bežné maliarske náradie. Je možné s ním dokonca upravovať snímky filmu. Najlepšie pracuje s 35 mm filmom. Je to jeden z najpopulárnejších open source balíkov v oblasti filmového priemyslu.
http://www.cinepaint.org

Krita [Linux]
Krita je aplikácia určená na kreslenie a editáciu obrázkov v rámci kancelárskeho balíka KOffice, Zahŕňa v sebe nielen jednoduché kresliace vlastnosti pre bežných užívateľov, ale aj špičkové vlastnosti, ako napr. podpora 16bitovej hĺbky, CMYK a OpenEXR HDR obrázky.
http://www.koffice.org/krita

PhotoFiltre [Windows]
Program pre retuš fotografií. Umožňuje jednoduché aj pokročilé úpravy snímkov, aplikáciu veľkého množstva filtrov. Jednoduché použitie, intuitívne užívateľské prostredie, možnosť rozšírenia funkcií prostredníctvom plug-in modulov.
http://www.photofiltre.com

Artweaver [Windows]
Artweaver je jednoduchý program pre kreatívne maľovanie pomocou množstva štetcov, ktoré simulujú reálne techniky výtvarníkov. Môžete s ním vytvárať kresby aj z fotografií. Program sa navonok podobá napríklad Corel Painteru a čiastočne aj Photoshopu.
http://www.artweaver.de/index.php?en_version

Napíš odpoveď

husle
OK knihy