Chilli Jalapenos

jalapeno

Dojedol som poslednú čili papričku z mojej úrody a poviem vám, pikantnosť, podobne ako aj pikantný život sú návykové záležitosti. Nie nie, nie som žiaden ohnivý kowboj, ja môžem len tak mierne štipľavé :-)
Prvý krát som o čili papričkách čítal v článku o šiestich druhoch štipľavých ingrediencií. Skúste hádať o ktoré sa jedná. Na začiatok vám prezradím, že sa jedná o celkom dostupné kuchynské elementy. Takže sú to: cibuľa, cesnak, štipľavá paprika, čili, čierne korenie a chren. Existujú ešte aj ďalšie ako napr: horčica, zázvor a pod. Ale v tom článku nešlo o mnohosť, ale o priaznivé účinky na náš organizmus. Ďalší stimul ktorý ma podpichol, bol facebookový odkaz na článok o čili papričkách. Vtedy som si ich asi zamiloval.

Čili papričky nielen zvyšujú chuť do jedla, ale majú aj liečivé účinky. Liek, ktorý páli a zároveň účinne pomáha sa volá kapsaicín. Kapsaicín v čili papričkách podporuje krvný obeh, zvyšuje rýchlosť metabolizmu a pri nádche prečistí aj nosné kanáliky. Kapsaicín sa údajne používa aj pri liečení podliatin, omrzlín, dokonca sa vo väčších dávkach pred operáciami podáva do kože, kde zmenšuje pooperačné bolesti. Tu sa samozrejme používa čistý kapsaicín, aby sa predišlo infekciám.

Podľa archeologických vykopávok čili papričky ľudia poznali už 7000 rokov pred n.l., keď ich v Strednej Amerike používali Indiáni. V treťom tisícročí pred n.l. ich už bežne pestovali starí Inkovia, ktorí ich pokladali za posvätné rastliny. Obľúbené boli aj u Mayov, Aztékov, ale aj Olmékov. Do Európy Čili papričky pricestovali až v roku 1493, kedy ich do Španielska priviezol lekár na druhej Kolumbovej výprave Diego Alvarez Chanca.

Ľudia v Mexiku, Latinskej Amerike, ale aj v Indii, kde je známa pikantná kuchyňa, sú menej náchylní na niektoré rakovinové ochorenia. Doteraz to vedci nevedeli uspokojujúco vysvetliť. Experti z Nottinghamskej univerzity však dokázali, že kapsaicín vie zabíjať rakovinové bunky. Odborne sa to volá apoptóza, kedy sa kapsaicín naviaže na bielkoviny v rakovinovej bunke, a tak ju doslova „prinúti k samovražde“.

Čili paprička je liek, ktorý síce páli, ale aj pomáha. Pridajte si ju do vašej kuchyne. Na internete nájdete mnoho inzerátov typu: predám najštipľavejšiu čili na svete. Tak tomu hovorím "len frajerina". Neviem na čo to tomu bude. Veľ to musí byť čistý oheň. Ja vám odporúčam nájsť si internetový obchod a všimnúť si jednotky štipľavosti. Na začiatok určite bude stačiť 3000 až 5000 jednotiek. Na menej pálivú chuť si skôr zvyknete a liečebný účinok sa určite dostaví. Váš život tak bude nielen pikantnejší, ale aj zdravší.

Mojou obľúbenou odrodou je Chilli Jalapenos (výslovnosť: chalapeňos). Primeraná veľkosť plodu a miernosť štipľavosti mi zaručí, že papričku zjem celú a pri ďalšom jedle si z balkóna donesiem čerstvú. Obzvlášť perfektná je chuť čerstvej papriky, ktorú dodá do guľášu alebo iných jedál. Mňam. V obchode dostať kúpiť rôzne čili omáčky. Ale v niektorých je tam už aj chémia :-( V každom prípade takúto omáčku nepridávam do varenia. Jedlo by zrazu bolo neprístupné deťom a navyše by bolo celé jedlo rovnako pálivé. Viac si čili vychutnám, ak si ich nakrájam do taniera čerstvé.

Liečivé účinky čili:

  • podporuje krvný obeh
  • urýchľuje metabolizmus
  • liečenie podliatin, aj omrzlín
  • pomáha pri kŕčových žilách
  • ničí baktérie salmonely , E.coli, baktérie Vibrio vulnificus, ktoré spôsobujú otravu ustricami alebo suši
  • zabezpečuje dennú dávku vitamínu C a vitamínu A
  • obmedzuje tvorbu tukových depozitov v tepnách a bráni vzniku krvných zrazenín
  • diabetikom znižuje hladinu krvného cukru
  • pomáha pri nádche a bráni tiež usadzovaniu hlienu v pľúcach
  • predchádza bolestiam hlavy a migrénam
  • stimuluje uvoľňovanie endorfínu (hormón šťastia)
  • sú považované tiež za afrodiazikum


Tipy na záver:

  • Pri väčšom pálení nezapíjajte čili ich vodou! Keďže kapsaicín nie je rozpustný vo vode, ale v tukoch, použite radšej mlieko, alebo jogurt. Kto nemá rád mlieko môže si ústa vypláchnuť malým množstvom destilátu, pretože kapsaicín je rozpustný aj v alkohole.
  • Treba pamätať na to, čili vo väčšom množstve dráždia pohlavné a močové ústrojenstvo.
  • Pokiaľ čili papáte rukami tak po fantastickom jedle sa nehrajte s deťmi a už vonkoncom im nechoďte utrieť noštek (proti štipľavým rukám nepomáha ani mydlo).

moje-jalapeno

Napíš odpoveď

husle
OK knihy