Filelink – a veľké e-mailové prílohy

filelink
Zrejme ste sa stretli so situáciou, keď ste potrebovali odoslať e-mailom veľkú prílohu, ale neúspešne. V tom prípade vám môže pomôcť nejaký on-line systém pre zdieľanie súborov. V druhom prípade je tu možnosť využiť FileLink ako novú funkciu poštového klienta Thunderbird.
Mnohé e-mailové servery neprijímajú správy s veľkými prílohami súborov. A aj keď by ste e-mail s veľkou prílohou odoslali, môže sa stať, že prijímajúci poštový server ju odmietne prijať. Na vine nie je e-mailový klient, ale nastavenie poštových serverov.

Dosť často som v minulosti pre odosielanie e-mailov s veľkými prílohami používal služby stránky uschovna.cz alebo aj iné. S podobnými službami sa pracuje vcelku jednoducho. Až na fakt, keď v procese odosielania musím zadať e-mailovú adresu prijímateľa. Nepamätám všetky adresy svojich zákazníkov a webová služba nepozná môj zoznam adries. Musím sa teda vrátiť do svojho obľúbeného e-mailového softu a vydolovať odtiaľ e-mail adresu. Nie je to problém, len to trochu zdržuje.  :-)

Toto všetko sa dá zjednodušiť použitím novej funkcie FileLink. Funguje od verzie 13-tej Thunderbirdu. Práca je tu veľmi jednoduchá. Napíšete e-mail, priložíte prílohu. Ak je príloha väčšia ako nastavený limit, tak vás Thunderbird automaticky upozorní na túto skutočnosť a ponúkne uloženie prílohy na on-line úložisko. Do tela e-mailu automaticky vloží odkaz na tú prílohu. Príjemca si tú prílohu stiahne z on-line úložiska po kliknutí na odkaz v e-mailovej správe.

Jednoduché, že?

Je tu však jedno obmedzenie. Služba je zadarmo až do veľkosti prílohy 50 MB. Ja verím, že časom toto obmedzenie zvýšia aspoň na 100 MB, alebo príde konkurencia tejto služby a ponúkne viac.

Napíš odpoveď

husle
OK knihy