Hľadanie riešenia – brainstorming

Život pred nás kladie stále nové otázky. Tieto otázky treba riešiť. Vyriešením otázok a problémov sa človek posunie ďalej. Má za sebou ďalšiu skúsenosť. Práve vyriešením otázky sa mu predkladajú nové možnosti, ktoré by sa mu neponúkli ak by problém neriešil.
A zase naopak ak človek predkladané otázky nerieši, po čase pred nimi musí utekať – stanú sa jeho nočnou morou. Život je už raz taký. Stále nám predkladá nové otázky. Niekedy sa otázky riešia celkom ľahko. Niekedy je to ťažšie až flustrujúce.
K riešeniu otázok existuje množstvo spôsobov a techník. Jednou z nich je brainstorming. Môžeme ním riešiť problém v práci, vyriešiť podnikateľský zámer, alebo osobné vzťahy či rodinné záležitosti. Brainstormingom môžeme vidieť do problému lepšie a môžeme si vybrať to najlepšie riešenie z mnohých ďalších.
Cieľom brainstormingu je nájsť nové netradičné riešenia. Podstatou je uvoľniť predstavivosť, fantáziu a obrazotvornosť, generovať nápady, vzájomne sa inšpirovať so snahou uplatniť sa a odstrániť zábrany.
Brainstorming (z angl. brain – mozog, angl. storm – búrka) je kreatívna metóda založená na skupinovom riešení problému. Zakladateľ tejto metódy vychádzal z predpokladu, že ľudia svoje nápady radšej ani nevyslovia, lebo sa boja že ich nápady sú nereálne, bláznivé alebo smiešne. Toto ale kreativite neprospieva. Preto prvou zásadou je nehodnotiť jednotlivé nápady. Hodnotenie patrí až na záver. Druhým pravidlom je, čím viac nápadov tým väčšia pravdepodobnosť toho že medzi nimi nájdeme vhodné riešenie. Ten najoriginálnejší nápad prichádza obyčajne až keď sa konzervatívne myšlienky vyčerpali. Po tretie: skupina ľudí sa navzájom inšpiruje a povzbudzuje v hľadaní ďalších a ďalších nápadov.

Postup:
1) oboznámenie s otázkou ktorú budeme riešiť
2) vlastný brainstorming
3) vyhodnotenie

Napíš odpoveď

husle
OK knihy